Svidd mat

Mat fra hav, under jorda og på jorda

Godtlendingene har visst et eget ritual som må gjennomføres når en skyter sin første kanin….bare noe kødd de fant på selvfølgelig, men måtte ta bilde for det ble litt artig.

Det er fort gjort å bli litt euforisk når første vår-/sommervarmen (her i nord er det en kort og brå overgang mellom vår og sommer, kan feks komme på en tirsdag) viser tegn på å dukke opp. På langtidsvarslet var det snakk om at temp kunne komme over tosifret grader…pluss. Så da kunne grillen taes i bruk. Stakkars grillen ja !. Stått i saltdrefset om vinteren. Har prøvd å pakke den inn, men ofte har vestavinden og nordavinden og østavinden og landvinden slitt den i biter. Noen ganger har vi funnet den utenfor verandaplattingen, med det resultat at den måtte spjelkes litt. Men den funker!!

Noe av det artigste er å finne ut hva vi skal hive på grillen. Det måtte jo bli noe vilt fra fryseren, bare spørsmål om hva vi skulle gå for. Kval kom fort opp som et alternativ….og så hadde jeg en uoppgjort sak med en liten gnager fra Gotland. Sist prøvde jeg å langtidssteke den i leirgryte. Valgte å ikke lage noe blogg av det foreløpig, det ble katastrofe. Så den ville jeg revansjere. Men det ble kanskje ikke nok, så da havnet en ytrefile av dov og på lista. Konemor som er kløpper på salat og grønnsaker ville prøve søtpotetships, og det er jo godt. Salaten hadde hun tenkt å gjøre en sommervri på….grilla jordbær som en viktig del.

Kvalbiffen ble skjært i 3 cm tykke skiver mens den var halvfrossen, blir finnest da!. Og vi hadde fått servert kval med en marinade “Tromsø-rub”. Men vi hadde jo ikke alle ingrediensene, så vi gjorde en egen vri på den. En sånn ca oppskrift ble da som følger:

  • 2 ss salt
  • 2 ss brunt sukker
  • 2 ss chilipulver
  • 1 ss malt hvit pepper
  • 2 ss tørket basilikum
  • 1 ss timian
  • 1 ss hvitløkspulver
  • 1/2 løk kuttet i bittesmå biter

Rør alt sammen og vend skivene i smørja, legg det i en bolle og hell olje over, sånn ca 2 dl. Og der lå det i et døgn, kjølig.

Jeg hadde to kaniner, dvs rygg og lår av to. Her er det viktig å fjerne alt av hinner og sene for hvis ikke blir det seigt!! Kaninkjøttet er lyst og “bløtt”, så det må håndteres litt nennsomt. Planen var at det gikk en file og et lår på grillspiddet, så da ble det et til hver gjest. Her ble bare salt og pepper brukt som krydder. Kaninkjøttet har en mild viltsmak som jeg ville ta vare på.Jeg tar vekk hagl fra kjøttet, selv om det ikke blir like gøy, dvs færre “pling-skål”. Jeg har hatt det som tradisjon i alle år, at den som finner et hagl, ber om at det blir stille, slipper haglet ned på tallerkenkanten og utbringer en skål. Dette gjelder ikke under desserten.

Bein og avskjær ble lagt i kjele i lag med en gulerot i biter, tre fedd hvitløk, hjemmelaget soltørket tomat og mye tørket basilikum, 1 ss ihvertfall og vann så det dekket alt. Så fikk det koke under lokk ca 1 time og redusert til det var ca 2-3 dl. Jeg måler ikke sånt, så det blir på lykke og fromme. Når krafta er ferdig deler jeg fire tomater i fire, uten skall, halv løk, 6 skiver hjemmelget soltørka tomater som er lagt på olje, 2 ss tørket basilikum, litt brunt sukker og liten skvett søyasaus, og har alt oppi krafta. Dette for koke så lenge at tomaten er kokt i stykker. Så får de en runde med stavmikseren så den blir kremete. Lar den putre videre til den blir litt tykkere. Ble en veldig god saus, og det uten fløte!!! Den skal jeg nok lage flere ganger. jeg syntes den passet til alt kjøttet. Jeg tok video av sausen men den fikk jeg ikke lagt til, så dere for prøve å lage den å se hvordan den ser ut!

Dådyrfileen var av kalv og den fikk og bare salt og pepper som krydder.

Så var det søtpoteten, 2 stooore ble kappet i staver på ca 4 cm bredde. De skulle ligge i vann et døgn, og deretter spriket oppskriftene mye. Vi endte opp med å legge de utover stekeplate enkeltvis på bakepapir for å kjøre de en runde i gassovnen. Det viste seg at dette ikke var optimalt. Ingen overvarme og fuktighet fra propanen gjorde at den ble mer kokt, så vi avluttet det tidlig og bestemte oss om å kjøre de og på grillen, men i aluminiums bakker, Når de var nesten stekt ble de satt til sides på grillen på varmeplata.  Så stekte jeg kaninen som var på spidd, og i aluminiumsbakk. La dådyrfileen og på samtidig med kaninen, men den var så liten at jeg passet på å la den få lite varme og pakket den i al folie så den fikk ettersteke og hvile. Når alt var stekt la jeg på skivene av kvalkjøtt rett på grillene. Disse fikk knapt et min på grillen. Bedre for lite stekt enn for mye!!.

Konemor stod for salaten og jeg fikk klare direktiver for hvordan hun ville ha de. ” Det skal være sånne svarte striper på dem og lite stekt” var arbeidsorden. Gjorde en liten tabbe å la på for mange, så de minste ble litt bløte, men pytt, bra nok!!. Salatbladene var gitt av gjestene, som har drivhus, så de var kortreist og fersk. I tillegg to pakker med fetaost, sånn i lake og myk emballasje, en pakke skinkeskiver, litt roccola salat, jordebærene delt i to og litt balsamicosaus over.

Da var det bare å sette seg til bords!! Kaninen var veldig god, og den hadde en fin rund og mild viltsmak

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg