Jaktas 4 stadier med bilder

Hvorfor jakter jeg???

 

Jakt er ikke bare å skyte. Det er mye mer enn så. Jeg hevder det er 4 stadier eller nivåer i jakta og for en jeger. 

 

Det første nivået er planlegging. 

Dette kan være fort gjort, som at “vi drar på hytta i år og”. Da er det forsåvidt greit, men noen ganger skal en bo feltmessig og huskelista påbegynnes allerede på vårparten for de med mest kontrollbehov. Det skrives lister og ringes, nettet saumfares for tips på hvor det er smågnager, hvor det er fugl, tilgjengelige jaktkort etc etc.

Det andre nivået er gjennomføringen, selve jakta. 

Der en er på koia i lag med alle de gamle jaktkompisene, i en lauvo innpå vidda med bikkjene eller setter seg i bilen for å benytte nærområdet den dagen været og arbeidssituasjon gir de mulighet. Surklende skritt i skogmyrene på jakt etter gammeltiuren, balanserende på grått nakent fjell etter fjellrype, klyvende i bratte heng på kysten i et forsøk på å overliste kvitharan eller ved et bål på elgpost.

Det tredje nivået er ivaretagelse. 

Her legges grunnlaget for at råvaren blir et best mulig sluttprodukt. Det er mange måter, men ofte bare en rett! Kløvvilt er avhengig av å mørnes, og her er de fleste for feige. Kjøttet blir hengende for kort tid. Mange har hengt seg opp i 40 døgngrader. Småvilt har mindre behov for å henge men må tilpasses. Viltet skal behandles med respekt, for det er en førsteklasses råvare. Og vi har jo lagt ned mye tid og ressurser ofte for å få tak i det.

 

Det fjerde og siste nivået er tilberedelsen og måltidet. 

Når man bringer viltet eller fangsten inn på kjøkkenet. Man har planlagt hvordan det skal tilberedes, hva slags tilbehør, hvem som skal sitte rundt bordet, hva skal drikkes til….. Sitte blant venner, gjerne jegere eller fiskere som vet å sette pris på måltidet. Som kan nikke forståelsesfullt når historiene blir fortalt, om det perfekte skuddet, eller når bikkja hadde et vellykket ettersøk….de mindre vellykkede situasjoner kommer etter desserten.

 

Derfor er jeg jeger! Derfor har jeg lidenskap for mat av vilt og fisk som er egenhendig hentet i naturen og jeg vet at det er gode råvarer og gir gode opplevelser.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg