Munkene kunne mer enn sitt fadervår….

Trapeist øl som er gått over datoen er null problem…

…og litt folkeopplysning om øl

Når man har levd en stund, er det alltid noen personer som utmerker seg og en får en spesiell tilknytning til. Som tilflyttet søring på slutten av 80 tallet med en jobb som gjorde at man ikke var en ønsket gjest i huset hos mange, er det de som så mennesket og ikke jobben som man ble knyttet til. Og vennskap er under stadig utvikling. Jaja, dette ble mye utenom prat, men en viktig nerve i det hele.

Rino er en bereist mann, og under en reise på kontinentet kom han over noen flasker øl brygget av munker, trapeist øl. Han skjønte jo fort at dette var noen perler, i allefall hvis man liker øl litt, og for oss som er ordentelig glad i øl, noen skatter. Når han viste meg dem og sa med litt andektighet i stemmen at disse skal vi drikke i lag. Selvfølgelig kastet jeg all falsk beskjedenhet over skuldra og la til: over et godt måltid.

Det varte og rakk, for det er alltid noe annet som skjer en.  Med skrekk oppdaget Rino at ølet var godt over holdbarhetsdatoen, men jeg beroliget han med at det var neppe noe problem med det tidsaspektet. Noen måneder er vel ikke så farlig.

Dato ble bestemt og Nils Roger ble informert og det skulle gå greit for han og. Jeg tenkte så smått på hva vi skulle spise til. Må være såpass ærlig å si at hva som passer til ølet aner jeg ikke. Men vi gikk for det jeg syntes er godt. Da ble det kjøtt, og to varianter, eller tre egentlig. Dådyr entrecote og mørbrand, samt stokkandbryst. Og så har jeg oppdaget ovnsbakt søtpotet!! Det kan en nesten spise som et eget måltid.  Salat måtte vi ha, og der er og min fantasi begrenset, men siden vi går for det, førsøkte jeg en tomat/mango salat.

Ølet!!! Det var to små flasker med et trapeist øl som jeg ikke vet navnet på, men det ble kåret til verdens beste trapeist øl og står i 10,5 prosent. Det er brygget på et kloster som heter Sint-Sixtusabdij i Westvleteren. Denne har nok betegnelse quadrupel, og kjennetegnes på at det er et mørkt øl, med mye malt og en litt fruktig smak, og alkohol prosent på ca 10. Dette er øl som selges i små kvanta. Rino var heldig som fikk tak i to….men billig var de visstnok ikke.

Så var det to typer fra Westrmalle, en dubbel og en triple, produsert i klostret  Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig, som også ligger i Fladern.

Hvorfor brygget de øl på et kloster?? Øl var en viktig kilde for væskeinntak. Arbeidere fikk utvannet tynt øl og dess høyere i samfunnsklassen, dess sterkere var ølet. Kanskje det var pga vannkvaliteten?? I klostrene var ølet viktig som drikke, men da tynt.

For at ølet skal kunne betegnes som trapeist øl følgende krav være til stede

 

  • Ølet må være brygget innenfor murene til et trappistkloster, enten av munkene eller under deres oppsyn.
  • Bryggeriet og bryggeprosessen må være avhengig av munkene og ikke omvendt.
  • Det økonomiske målet til bryggeriet er ikke å tjene penger. Inntektene skal dekke utgiftene til munkene, drift og vedlikehold av klosteret og utstyr. Overskudd doneres til veldedige formål.
  • Trappistbryggeriet blir overvåket for å sikre kvaliteten til ølet.

Eller sagt på en annen måte:

Og kravene er:

I tillegg til at trappistøl ikke kan kalles trappistøl så sant det ikke er brygget på innsiden av murene i et trappistkloster, så er det også spesifikke krav til hva som kjennetegner et vaskeekte trappistøl. Hvilket er: 

  • Komplekst: Rikt, komplekst og fyldig på smak.
  • Overgjæret: Gjæret på relativt høy temperatur, 15 – 20 grader (dette gir mer fruktig øl enn undergjæret pils).
  • Maltrikt: Det inneholder store mengder malt av korn og hvete.
  • Sterkt: Alkoholinnhold på mellom 6 til rundt 11 prosent.
  • Rent: Upasteurisert og uten tilsetningsstoffer.
  • Flaskemodnet: De modnes på gjærrestene i flasken.
  • Sukret: Det tilsettes sukker til vørteren – ikke for å søte ølet, men for å hjelpe gjæringsprosessen og bidra til konsistens/skum og aroma.

Foreningen er en juridisk entitet, og logoen gir forbrukeren informasjon og garantier om produktet.

Det er for tiden 9 bryggerier som oppfyller kravene satt av Den Internasjonale Trappistforeningen for å kunne merke ølet sitt “Ekte Trappist-produkt”

For å ikke tråkke feil siterer vi Trond Erling Pettersen, varefaglig rådgiver i Vinmonopolet: 

«Begreper som Enkel, Dubbel og Tripel (ett bryggeri lager også en Quadrupel), samt ”6”, ”8”, ”10” og så videre, har ingen fast sammenheng med mengden malt og/eller alkohol, men er først og fremst historiske betegnelser uten sikkert opphav. Likevel indikerer de, grovt forenklet, ulike nivåer av maltmengde, fylde, alkohol og smaksrikdom.»

Sånn, nå håper jeg det har vært litt opplysende og at dere som meg har lært litt mer om hva trapeist øl er. Så, ser du en trapeist øl, så løp og kjøp. Nyt den i ensomhet over lang tid og ikke del den med noen !

Maten var som sagt enkel. Startet med å dele søtpoteten på langs, oljet litt bakepapir og la de med flaten ned. Der fikk de stå til de ble helt mør. Tok de ut og lot de avkjøle.Så tok jeg ut innmaten av søtpoteten og hadde den i en bolle med noen ss rømme, to ts raspet fersk ingefær, tre fedd hvitløk, tre sp med stekt champignon i små biter med rødløk, salt og pepper og blandet alt i lag. Og jammen hadde Rino litt god hard italiensk ost som vi raspet over før dert fikk en ny runde i ovnen.

Kjøttet, krydret med salt og grovmalt pepper (det må det nemlig være) . Stekt så den var rare minus, pakket inn i aluminiums folie, og lagt under dyna for ettersteking/varmehvile.

Som sagt er ikke salat min sterkeste side, men jeg syntes det kunne være litt godt med mango, og coopen i Billefjord  hadde de spisemodne mango og søtpotet. Tommel opp for det!. Så da tok jeg ut mango kjøttet skar det i litt tynne skiver og la nederst på fatet, deretter tynne skiver av rødløk og tilslutt, i allefall nesten, skiver med tomat. Avsluttet med fetaost, for det er jo godt uansett.

Da var det å plukke frem kjøttet og skjære det i litt tykke skiver.

Så var det å finne frem jekken. Endelig.

Vi var bra andektig når det mørke ølet rant ned i glasset. Så var det opp til nesen, trekke inn lukta av malt og humle, forberede smakssansene på at nå kom det noe heftig. Første slurken sirklet rundt i munnen. Smaken fylte munnhulen, stadig nye smaker kom og de varte lenge. Jeg bestemte meg der og da  for å droppe tannpussen!

Det lød en lavt stønn fra samtlige! Dette var saker. Så ble den kåret til verdens beste trapeist øl da! Vi smattet oss gjennom det halv glasset før vi heiv oss over maten. Spørsmålet var hvilken øl vi skulle hive oss på nå. De spurte meg!!! Jeg sa som sant var at det viste jeg ikke men vi fulgte den logiske linjen, avtagende alkohol innhold. Så da ble det en tripel. Litt lysere og mer fruktig, og så smaksrikt!! Det ble bare et glass av den og. Men man drikker bare små slurker for det er så mye smak og høyt alkoholinnhold. Virket som det passet til maten så langt. Da var det klart for dubbel, som var et mørkere øl, med litt smak av kaffe og sjokolade (det det det står at det smaker av dem ihvertfall). Vi syntes det smakte godt bare !!

Det var et veldig trivelig måltid og med emner som strakte seg fra det unevnelige via sex, mannfolkplager, samtaler om menneskesinnets irreganger og det som gir det gode liv. Det er jammen kjekt å kunne nyte mat og drikke i lag med gode venner. På  nytt vil jeg fremheve jaktas siste stadie, det med å nyte godt viltkjøtt i lag med gode venner. Hadde ikke blitt det samme med sommerkoteletter. Så neste gang Nils har du ansvar for lokasjonen og ramma!! Laksefiske!

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg