Obelix og prestasjonsangst

 

Når Norges toppblogger Kokkejævelen kommer til middag, står “kjøkkenpersonalet” på tå hev.

Bloggere har jo en kåring og der har naboen vunnet en pris og ligger på topp i bloggerverden. Jeg visste han ikke hadde smakt villsvinsribbe og tenkte det kunne være en fin gest om han vant en premie, og det gjorde han, så da var det å ordne til gjeste bud for han og Kjæresten. 

Jeg er sikker på at den delen Obelix spiste først var ribba og jeg forstår han godt. En passe feit villsvinsribbe er smakfull med et velsmakende fett…..synes jeg ihvertfall.  Menyen til villsvinet er alt som kan fortæres, fra potet, åtsler, mark, røtter for å nevne noe. De kan føde unger i vinterkulde i et “rede” av bregner under ei skjørtegran. man kan jo ikke annet enn å bli fasinert av et slikt dyr.

Dette var en galt (hanngris) på ca 9 mnd og villsvinet har levd et rolig liv på skogen i Sødermanland, hvis liv har bestått i å sove på dagen og spise på natta. Da blir man tydligvis feit, så nattmat bør en ikke spise, så da er det litt kjøttfylde og noen cm spekk!! Det er litt pussig, men villsvin som mat har en relativ lav status i Sverige som viltkjøtt. Alle villsvin som blir skutt blir trikintestet, så det er ufarlig sånn sett. Men man skal ha respekt for villsvin som dyr. Den er ufattelig sterk, kjapp som Usane Bolt, men kan være belemret med litt frynsete gemytt. Villsvin er nå det viltet som det skytes mest av i Sverige. 

Så da legger Konemor og jeg hodet i bløt og lager det vi syntes er en passende meny. Det er greit å begynne med en litt lett forrett, og hva er vel bedre enn naturell kongekrabbe. Så kortreist som det kan gå an! Til den lager vi (Konemor) en frisk salat  med mango (så laangt fra kortreist som det er mulig….jaja den er handlet på nærmeste butikk).

Til ribba blir det en rødbet basert salat og chrushed  potato, enkelt og fett.  

Desserten er signaturdesserten til en kompis, daddel i fløte, stekt i ovn så fløten blir kokt inn og dadlene karamellisert. Jaja….like kortreist som mangoen.

Naturell kongekrabbe med mangosalat

4 bein med skulder, men 3 er nok. Kok beina i 6 min, og hel av vannet og la de kjøles (ikke i vann)

1 mango i biter

2 små avocado

1 rød chilli

1/2 bunt hakket koriander

1/2 presset sitron over avocadoen

 

Rødbetsalaten

2 store kokte og skrelte rødbeter

100 gr Chevre i skiver

150 gram bacon som stekes og deles og has over

1 avocado

1/2 rødløk i skiver

1 stk paprika i skiver

3 ss ristede gresskarfrø

Dressing

1/2 bunt hakket kruspersille

3 dl rømme 

1 ss sitronsaft

salt og pepper

Crushed potatos

Koker mandel, går for 4 pr pers

Knuser de så de blir flat og legge dem i en del av villsvinfettet og steker de på 200 grader til de får litt farge.

Villsvinribba

Saltet og pepret og hadde på litt rosmarin (men det er ikke sikkert jeg skulle hatt på) et døgn før vi skulle steke den. Lot den stå 5 timer på 70 grader og skrudde opp til 175 siste timen, og peiset på til 200 rett før servering. Her ser en litt an. Ikke vanskelig å få den saftig når den er såpass feit.

Daddel i fløte

4-5 dadler (Anlamark sine er steinfrie så de er lettvint å bruke) i små porsjonsskåler som tåler å stå i stekeovnen

Fyll på fløte så det dekker godt over daddlene

Sett det i ovnen på 200 gr. Koker det over så sett ned varmen. De skal stå så lenge at fløten koker inn ganske mye. Dette tar fort 45 min. Men man har tid til å la la den feite maten ligge litt i fred før nytt fylles på.

 

Jeg tror han ble mett, for det var stille i perioder og ham strøk seg merkbart ofte over magen og stønnet lett.

5 kommentarer
    1. Gud i luften så mye godt 😋 Dette er (enda) en blogg etter midt hjerte. Jeg er glad i mat, folkelige folk, og bor sjøl med fisk og godsaker hengende rundt hushjørnene, eget lite byrøykeri og fryseren full av arktisk, eksotisk mat.
      Stas!

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg